Bæredygtighed - eller ej? Genbrug er igen blevet fint

Hvad har en skrædder med bæredygtighed at gøre?

Vi lever i en verden – eller rettere sagt levede i en verden af køb og smid ud – den æra er ved at uddø.

I min verden har den aldrig rigtigt eksisteret. Selvfølgelig har jeg ikke ville gå på kompromis med hvordan jeg klæder mig. Jeg har altid købt lækkert stof – også meget dyrt stof – og jeg har syet tøj, som har svaret til den internationale modetrend. Men som vi alle ved, har den altid været meget skiftende – indtil nu.

Ny sæson = ny mode

Min aldersgruppe husker alt for godt, hvordan Lotte Freddie tidligere mannequin – det man i dag kalder supermodel – og modeskribent på Berlingske skrev om modens trends. Hun kom glad ud hver sæson med diktat om, hvordan nederdelene nu pludselig skulle være lange igen. Sådan nærmest som modsætninger mødes gik nederdele fra at være helt korte i efteråret til nu pludselig at være lange i foråret. Man hev sig i håret af ærgrelse – mest pga. man lige havde vænnet sig til en ting og nu i løbet af et splitsekund, skulle vænne sig til det komplet modsatte.

For ikke at tale om ærgrelsen over at have spenderet en formue på disse tekstil-nærige underdele. Og hvad så? Man smed ud! Eller gav til Røde Kors og de “fattige”. Men de mode-items man havde givet en formue for, blev alligevel hængende inde i skabet. Sådan lidt fordi, måske ville korte nederdele igen blive et hit og så havde man da ikke købt katten sækken.

Næste problem kom så, når korte nederdele igen blev moderne, så var de (selvfølgelig) lige så pludseligt som sidste modeskift nu ikke figurtætte men med masser af vidde. Den lækre korte stramme nederdel kunne ikke bruges alligevel. Og nærmest som et H.C. Andersen eventyr blev denne stakkels dyre ting nu helt glemt i skabet. I årtier… indtil man havde storskrald og en dag smed den ud (dog stadig med tårer i øjnene).

Og nærmest som et H.C. Andersen eventyr blev denne stakkels dyre ting nu helt glemt i skabet…

Potentialet i stoffet

For at komme tilbage til starten og min pointe, så har en af mine forcer altid være, at jeg kan omforandre tøj og er rigtig god til at se potentialet i stof. Det er jo ikke kun modens trend der gør, at noget tøj ikke bliver brugt. Mange kvinder oplever, f.eks. at kiloene sniger sig på og så passer tøjet alligevel ikke nogle år efter.

Nyt liv i gamle klude

Det er så her, at du har brug for en skrædder og her kan jeg hjælpe dig med at få “vind i de gamle klude igen” – sådan på den gode måde. Vi tager udgangspunkt i dit yndlings item og finder noget stof som matcher til. Og voila – så har du ud af din gamle yndlingsting fået lavet en tidssvarende og brugbar beklædningsdel…

Jeg har i årevis været bekymret for ”Brug og smid ud kulturen”. Jeg hader at smide mit gamle tøj ud og ofte gemmer jeg det til genbrug – hvis kvaliteten er god – så jeg en dag kan lave noget nyt og smart. Vi har alle set floderne i Indien i alverdens ”skyllefarver” eller nyt tøj – der er blevet overproduceret – blive destrueret. Det gør ondt i sjælen at se vores overforbrug ødelægge moder jord.

Fint med genbrug

Men gudskelov har vi vist alle endelig fået nok af det. Det er igen blevet fint med genbrug og ordet bæredygtighed runger alle steder. Heldigvis er modebilledet langt bredere og alt er i dag tilladt. 

Det starter med dig selv. En lille ændring i vores tankegang, gør en kæmpe forskel på et globalt plan!

Jeg synes, at vi er godt på vej til en banebrydende ændring. Vi tænker på vores børns fremtid og vores eftermæle – lad blot vores tøjvalg blive et af de første og letteste skridt på vejen til en bedre og mere bæredygtig verden.

Kontakt mig, hvis du har noget i din garderobe, som du mener skal have nyt liv.

Prisliste med priser på syning.